Keto gyvenimo būdas

Sparčiai į pupuliarumo viršūnes kylanti keto mityba ir jos gyvenimo būdas tampa vis įdomesnis ir Lietuvoje. Panašu, kad keto netrukus taps vienu iš dažniausiai ištariamų žodžių pokalbiuose apie sveiką gyvensesną. Natūralu, kad savo kelyje šį terminą sutiko ir Cheatless.

Tai nėra dar vienas magiškas “vaistas” svoriui mesti, atvirkščiai - atsižvelgiant į mokslininkų parašytus straipsnius - tai yra būdas sveikam organizmui palaikyti. 

Cheatless ryšys su keto užsimezgė nuo pažinties su ketogeninės mitybos profesionalais “KetoAvocado”, kurie prisideda prie žmonių švietimo ir supažindinimo su keto gyvenimo būdu. 

Problema

Nepaisant pažangos medicinoje, nutukimas ir viršsvoris lieka didžioji pasaulinė sveikatos problema. Diabetas, hipertenzija ar širdies ligos yra susijusios su nutukimu, kuris dažnai yra sukeliamas nesveikos gyvensenos ir skurdžios, nepilnavertės mitybos.

Tinkama bei subalansuota mityba gali padėti numesti svorio, išvengti nutukimo ir jo pasekmių. Vienas iš tokių mitybos metodų, kuris sėkmingai tampa nauja sveikesnio gyvenimo formule - yra ketogeninė mityba. Šios mitybos pagrindinis pricipas yra - labai mažai angliavandenių ir daug riebalų.  

Istorija ir kilmė

1921 m. gydytojas Russel Wilder pirmą kartą panaudojo ketogeninę mitybą gydyti epilepsiją ir beveik dešimtmetį, kol atsirado vaistai, ketogeninė mityba buvo naudojama medicinoje - epilepsijos gydymui. Šiandien vis dažniau pasirodant mokslniams straipsniams, keto mityba vėl atrandama kaip efektyvi gydymo priemonė ir populiarėjanti dėl anksčiau šalutiniu poveikiu laikyto - svorio mažėjimo. 

Fiziologija ir biochemija

Angliavandeniai yra pirminis žmogaus kūno ląstelių energijos šaltinis, o kai organizmas nebeturi angliavandenių atsargų, t.y. apribojus jų suvartojimą (mažiau nei 50 g per dieną) insulino išskyrimas ženkliai sumažėja ir kūnas pradeda veikti katabolininėje būsenoje. Glikogeno atsargos ląstelėse pasibaigia ir verčia kūną pereiti metabolinius procesus: gliukoneogenezę ir ketogenezę, t.y. kai vietoj gliukozės, reikalingos kūno energijai gaminti, yra naudojamas alternatyvus energijos šaltinis - ketonai.  

Kūnui adaptuojantis prie naujos metabolinės būsenos, gali pasireikšti ,,keto gripas”. Tai laikini simptomai kol kūnas adaptuojasi prie naujos metabolinės būsenos - ketozės. Kūnui gaunant mažiausią angliavandenių kiekį - metabolizmas išlieka ketoninėje būsenoje. 

Laikantis keto mitybos, energijos šaltiniu tampa riebalai. Mitybinė ketozė yra laikoma kaip saugi, nes ketonai yra pagaminami mažais kiekiais, nekeičiant kraujo rūgštingumo (pH). Svarbu pabrėžti, kad ketozė skiriasi nuo gyvybei pavojingos būsenos - ketoacidozė, kurios metu ketonai yra gaminami dideliais kiekiais, veikiančiais kraujo rūgštingumą ir verčiančiais kūną pereiti į rūgštinę būseną. 

 

 

Keto pagrindai

Ketogeninė mityba yra sudaryta iš produktų, kuriuose yra daug riebalų, baltymų ir labai mažai angliavandenių. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad apriboti angliavandeniai turi būti pakeisti riebalais, kurie - pasiekus ketozę - yra naudojami kaip energijos šaltinis. Kepenys pradeda gaminti ketonus iš riebalų, teikiančių energiją smegenims. Kadangi laikantis keto principų - svarbiausias čia yra sveikata, kurdami savo naująjį Cheatless KETO bendradarbiavome su Lietuvos ir Nyderlandų ketogeninės mitybos specialistais.

Ketogeninė mityba gali ženkliai sumažinti cukraus ir insulino kieki kraujyje, o didesnis ketonų kiekis organizme gali padėti jaustis puikiai, nes ketonai yra beveik 70% efektyvesnis energijos šaltinis nei įprasta energija, kuri gaunama iš angliavandenių (gliukozės). Tokiu būdu organizmas atsisako “greitos” energijos ir pradeda veikti optimaliai - jaučiamės mažiau dirglūs, dėmesingesni, atidesni. 

Per kiek laiko pasiekiama ketozės būsena?

Priklausomai nuo kiekvieno organizmo bei mitybos, vidutiniškai tai gali užtrukti 3-7 dienas. Kartais net išgėrus stiklinę saldžių citrinų sulčių kūnas gali būti ,,išmestas” iš ketozės. 

Norėtum paragauti Cheatless KETO? Įsigyk čia.

Kaip žinoti, kad organizmas yra ketozėje ir gamina ketonus? 

Yra keletas simptomų, kuriuos galite pajausti, kai kūnas yra ketozėje: 

  • Galvos svaigimas
  • Galvos skausmas
  • Pykinimas
  • Silpnumo jausmas
  • Vidurių kietėjimas
  • Blogas burnos kvapas
  • Mėšlungis
  • Miego sutrikimai

Visi šie simptomai yra trumpalaikiai, trunkantys vos kelias dienas tik prasidėjus ketozei. 

Kokie gali būti keto mitybos šalutiniai poveikiai?

Prieš nusprendžiant laikytis keto mitybos principų būtina konsultuotis su gydytoju ir mitybos specialistais, nes priklausomai nuo mūsų kiekvieno organizmo, gali atsirasti silpnumo jausmas, mėšlungis ar plaukų slinkimas. Tai dažniausiai pasitaikančios problemos, kurios atsiranda dėl ribojamų vaisių, daržovių, grūdų.  

Keto ir Cheatless

Pradėjus laikytis naujų mitybos principų, svarbu juos derinti prie savo gyvenimo būdo ir maistą pritaikyti sau, o ne atvirkščiai. Pripažinkime - niekas nėra tobulas ir mes nesitengiame tokie būti. Linksminkis. Būk sveikas ir stiprus. Valgyk daugiau Cheatless.

Susidomėjai? Daugiau informacijos apie keto mitybą rasi pas mūsų bičiulius - KetoAvocado www.ketoavocado.lt 

English en
x